Înființarea Senatului Culturii – Protocol între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Academia Română

0
628

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Academia Română au semnat pe 9 martie 2018, protocolul prin care se înființează Senatul Culturii, organism cu rol consultativ, prin intermediul căruia MCIN va beneficia de expertiza Academiei Române în configurarea politicilor publice din domeniul culturii.

„Senatul Culturii va elabora un set de orientări generale şi coerente cu privire la dezvoltarea sectorului cultural, acordând prioritate acelor teme și proiecte care permit armonizarea unui profund caracter identitar cu deschiderea și avântul cooperării culturale internaționale. Este un lucru esențial în acest an special pentru România, anul Centenarului Marii Uniri”, a susținut ministrul Culturii, George Ivașcu.

La rândul său, președintele Academiei Române, Acad. Cristian Hera, a subliniat că „în anul astral al Centenarului Marii Uniri, Academia Română și MCIN, ținând seama de necesitatea protejării identității noastre naționale, consideră că se i  mpune construcția unui program de acțiune integrat și catalizator, care să conducă la o abordare eficientă a strategiei culturale românești în contextul integrării demne în spațiul europena și în lume. Inițierea și elaborarea Strategiei de dezvoltare a României petru perioada 2015 – 2035 confirmă îmcă o dată rolul fundamental pe care Academia Română îl are în viața românilor”.

Academicianul Victor Voicu, Secretarul General al Academiei Române a subliniat că astăzi este un moment important în schimbarea paradigmei de colaborare între Academia Română si MCIN.

„Se dă o dimensiune consistentă și programatică, craându-se bazele și proiecția viitorului, cu atât mai mult cu cât acesta se întâmplă în anul celebrarii Centenarului”, a punctat acesta. De asemenea, Academicianul Răzvan Theodorescu a spus că asistăm la o premieră lăudabilă prin instituționalizarea colaborării dintre Academia Română și MCIN.

„Semnarea protocolului reprezintă una dintre primele acțiuni dintr-un efort mai larg, care vizează profesionalizarea actului administrativ în domeniul culturii, precum și corelarea energiilor creatoare românești, prea multă vreme dispersate, într-un demers consensual, național și european”, a concluzionat Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.

Obiectivele Senatului Culturii sunt următoarele: 

1.  Elaborarea Strategiei Naționale în domeniul Culturii, pe termen lung;
2.  Colaborarea pentru asigurarea celui mai înalt nivel valoric și organizatoric al manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri și a participării României la Primul Război Mondial;
3. Constituirea în comun a unor grupuri de lucru de specialitate, în varii domenii ale acțiunii culturale.

În ceea ce privește componența Senatului Culturii, acesta va fi format din Președintele Academiei Române, Ministrul Culturii și Identității Naționale, președinții Secțiilor Știinţifice ale Academiei Române, dar și reprezentanți ai uniunilor de creație si personalități relevante aparținând tuturor mediilor de activitate.

De asemenea, potrivit protocolului semnat astăzi, Președinția Senatului Culturii va fi asigurată prin rotație, o dată la șase luni, de către Ministrul Culturii și Identității Naționale și de către Președintele Academiei Române. Prima ședință va fi prezidată de către Ministrul Culturii și Identității Naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here