De Ziua Națională a României Mircea Platon la Focșani și București

0
177

„Educație și conștiință națională”,
eveniment cultural prilejuit
de Ziua Națională a României la Focșani

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, ora 18,00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, va avea loc la Teatrul „Mr. Gheorghe Pastia” din Focșani evenimentul intitulat ,,Educație și conștiință națională”, prilejuit de Ziua Națională a României. Publicul va putea audia o conferință despre educația copiilor noștri așa cum este dorită de învățământul românesc de azi, conferință susținută de istoricul și scriitorul Mircea Platon, redactor-șef al prestigioasei reviste ,,Convorbiri literare”.

Organizatorii evenimentului sunt Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Asociația Elevilor din Județul Vrancea, Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”, Asociația Profesorilor ,,Cuvânt și Faptă”, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Asociația „Platforma Civică ÎMPREUNĂ”.

Evenimentul se dorește a fi unul de evocare atât a resorturilor culturale care au făcut posibilă Marea Unire, cât și a măsurii în care educația școlară de astăzi, învățământul românesc așa cum este el supus unei continue transformări de trei decenii, mai reflectă sau nu aceste resorturi profunde, singurele care pot naște generații demne de înaintași.

Elevii din cadrul Atelierului de creație și dramaturgie al Asociației Elevilor din Județul Vrancea vor interpreta fragmente din articolele cenzurate ale scriitorului Alexandru Vlahuță, astfel cum au fost ele publicate în volumul îngrijit de Mircea Platon, „Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul’’.

Mircea Platon este Doctor în Istorie (2012) al Universității de stat din Ohio, Columbia, SUA, având publicate peste 200 de eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din ţară în Du Bois Review: Social Science Research on Race (Cambridge University Press), French History (Oxford University Press), History of Political Economy (Duke University Press), Intellectual History Review (Routledge)

Lucrări publicate:
Paseism polemic sau încercare de naţionalism critic, eseuri (Iași, Agora, 1996), Jocuri sub ulm, poezii (Timișoara, Marineasa, 1999), Literatură cu blazon, eseuri (Iași, Timpul, 2000), Ortodoxie pe litere, eseuri (București, Christiana, 2006), Cine ne scrie istoria?, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2007), A treia forţă: România profundă, eseuri (București, Logos, 2008; co-autor: Ovidiu Hurduzeu), Măsura vremii: Îndemn la normalitate, eseuri (București, Predania, 2009; co-autor: Gheorghe Fedorovici), Conștiinţa naţională și statul reprezentativ, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2011), Cartea străduţelor subtile, poezii (Iași, Ed. Timpul, 2015), Ce-a mai rămas de apărat (București, Eikon, 2016), Elitele și conștiința națională (București, Contemporanul, 2017), Geografie și conștiință națională (Ideea Europeană, 2018), Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul (Timpul, 2019), Națiune, modernizare și elite românești (Ideea Europeană, 2019)

Mircea Platon la Librăria Sophia din București de Ziua Națională a României

Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ vă invită de Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2019, ora 14,00 la o ȘEZĂTOARE CULTURALĂ cu lansare de carte.

Evenimentul va avea loc la Librăria Sophia din București și este realizată în parteneriat cu Șezătoarea București, un grup minunat de doamne care țes și cos modele vechi, tradiționale de ie.

Invitații evenimentului sunt istoricul și scriitorul Mircea Platon și scriitorul Mihai Gheorghiu.

Evenimentul se dorește a fi unul de evocare atât a resorturilor culturale care au făcut posibilă Marea Unire, cât și a bucuriei de a transmite mai departe aceste resorturi profunde, singurele care pot naște generații demne de înaintași.

În cadrul evenimentului vor fi interpretate fragmente din articolele cenzurate ale scriitorului Alexandru Vlahuță, astfel cum au fost ele publicate în volumul îngrijit de Mircea Platon, „Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul’’.

Acest volum, precum și ultima carte a invitatului, respectiv “Națiune, modernizare și elite românești“ (Ideea europeană, 2019), vor fi prezentate publicului participant.

Mircea Platon este Doctor în Istorie (2012) al Universității de stat din Ohio, Columbia, SUA, având publicate peste 200 de eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din ţară în Du Bois Review: Social Science Research on Race (Cambridge University Press), French History (Oxford University Press), History of Political Economy (Duke University Press), Intellectual History Review (Routledge). Dintre lucrările publicate, enumerăm: Conștiinţa naţională și statul reprezentativ, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2011), Ce-a mai rămas de apărat (București, Eikon, 2016), Elitele și conștiința națională (București, Contemporanul, 2017), Geografie și conștiință națională (Ideea Europeană, 2018), Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul (Timpul, 2019), Națiune, modernizare și elite românești (Ideea europeană, 2019)

Mihai Gheorghiu este autorul lucrărilor „ România dincolo de trecut. Eseu despre experiența servituții” și „Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade”.

Director general adjunct al Muzeului Țăranului Român și președinte al Platformei civice ÎMPREUNĂ, Mihai Gheorghiu are deopotrivă o cunoaștere livrescă și pragmatică a realitătii românești în context european.

Despre vremurile pe care le trăim sau care vin, el spune:” Europa de mâine nu va mai fi a naționalităților, ci a unui nou tip de parohialitate, de existență și de rezistență a comunităților mici capabile să-și găsească mai degrabă un sens al existenței, al comuniunii și rezistenței. Pe dedusubtul curentului integralist și centralizator al elitei birocratice și financiare de un cinism extraordinar, comunitățile vor ști să-și găsească albia de rezistență la un proces violent de uniformizare si aplatizare. Aceasta, desigur, dacă nu vom deveni cumva o corporație de clone, fără memorie și fără natură, mecanisme biologice arierate in splendida și birocratica producție și re-producție a profitului” (Mihai Gheorghiu- “România dincolo de trecut “)

Ca să nu devenim astfel, vă invităm cu drag la o Șezătoare culturală la ceas de sărbătoare, crescând comunitatea celor care ne prețuim valorile naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here