Evenimentele România Citește în Moldova și Bucovina – aprilie 2019

0
474

În aprilie 2019, în cadrul programului național România Citește, s-au desfășurat câteva evenimente la Academia Română Filiala Iași și Uniunea Scriitorilor Filiala Iași, unde au fost organizate în prezența unui public numeros dezbateri axate pe volumele Elitele și conștiința naționale și Geografie și conștiință națională de Mircea Platon, și romanele în versuri Geniul inimii și Ostrovul Învierii de Aura Christi, apărute recent la Editura Ideea Europeană.

Lansările, dezbaterile, lecturile publice și discuțiile extrem de vii cu publicul au continuat la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, în Aula arhiplină, numită „Simion Florea Marian”, unde s-a desfășurat un maraton în toată puterea cuvântului, profesorii și elevii adresând o avalanșă de întrebări, apoi la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava și Sala „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni.

În cadrul evenimentelor organizate la Iași, Suceava și Fălticeni au fost lansate volumele Elitele și conștiința națională și Geografie și conștiință națională de Mircea Platon, romanele în versuri Geniul inimii (ediția a II-a, 2019) și Ostrovul învierii de Aura Christi, Basarabia eminesciană de Theodor Codreanu, romanele Cercul sălbatic și Casa din întuneric de Aura Christi, Filosofia identității românești de Ioan Necula, Glasuri din bolgie și Decoct de femeie de Sorin Lavric, Ultima frontieră. Elemente de teoria lecturii de Mircea Braga, Nostalgia valorii de Alexa Visarion ș.a.

După toate semnele, descinderea România citește în Nordul României în Anul Cărții e de bun augur.

Irina Ciobotaru
„România Citește” la Suceava, Fălticeni, aprilie 2019

Lectura este o abilitate ce se deprinde, motivată fiind de nevoia de răspunsuri, de dorința de cunoaștere. Nu mă refer aici, evident, la alfabetizare, ci la crearea nevoii intelectuale și spirituale de a citi. Copiii care se împrietenesc cu cartea, librăria și biblioteca îi au ca model pe cei mari, părinți, profesori, preoți, personalități culturale, scriitorii înșiși. Într-o lume ce se construiește pe temelia respectului pentru valori intelectuale și spirituale autentice, exercițiul lecturii se deprinde firesc. Între țările membre ale Uniunii Europene, România, însă, ocupă ultimul loc în ceea ce privește industria de carte. Însemnând un ultim loc în privința editării și vânzării de carte, un ultim loc în privința lecturii. Șapte români din zece, se pare, nu au citit nici măcar o carte în 2018. Foarte puțini sunt cei care cumpără carte, lunar, care zăbovesc în librării sau anticariate, care întâmpină cu interes un scriitor, în cadrul unei lansări. Lipsește, pesemne, justa orientare către adevărata cultură. Lipsesc politicile coerente care să sprijine educația și consumul de carte. Lipsesc oamenii care să sfințească locul sau, dacă nu lipsesc, au obosit… Unii oameni își fac, însă, o vocație din a nu obosi și perseverează donquijotesc în a crede în capacitatea cărții de a înnobila lumea. Proiectează cititori în cei dezinteresați (care își asezonează dezinteresul cu autosuficiență și aroganță), îi ascultă și îi susțin pe cei care caută răspunsuri în cărți, le oferă idei și liste bibliografice, le dăruiesc volume, împărtășesc gânduri și judecăți estetice. Oamenii aceștia, foarte apropiați mie, sunt profesorii și preoții, scriitorii, gazetarii, artiștii. Mă gândesc la Andreea Șandru, Iulia Murariu, Carmen Bocăneț și Domnica Oniga, profesoare de limba și literatura română la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava. Mă gândesc la părintele Viorel Ioan Vârlan, preot paroh la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava, președinte al Fundației „In Memoriam”, la părintele Vasile Liviu Mihăilă, preot paroh la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hreațca, președinte al Asociației „Fălticeni Cultural”, la Eleonora Bulboacă, profesoară cu vocația unei călăuze. Ne-au adus împreună interesul pentru carte și cultură, dragostea pentru copii și educație și invitația pe care am înaintat-o Fundației Culturale Ideea Europeană în luna martie a acestui an. O invitație la care ni s-a răspuns imediat, afirmativ, astfel încât am devenit gazde și beneficiari ai bucuriei de a o întâlni pe Aura Christi și de a vorbi despre cel mai recent volum liric, Ostrovul Învierii, și despre a doua ediție a volumului Geniul inimii.

Pledoarie pentru revenirea
la poezie, „glasul cel din inimă al minții”

Proiectul „România Citește”, lansat în anul 2016 de către Fundația Culturală Ideea Europeană, în parteneriat cu revista Contemporanul, a ajuns la Suceava marți, 16 aprilie 2019. O primă întâlnire cu cititorii suceveni a avut loc între orele 10.00 și 14.00, în Aula „Simion Florea Marian” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” (Str. Vasile Alecsandri, nr. 3), cea mai veche instituție de învățământ liceal din oraș, fondată în 1860. La întâlnire au participat 150 de elevi însoțiți de profesori. Cuvântul de deschidere i-a revenit Directorului Colegiului, prof. Dan Popescu, cititor consecvent al prozei lui Nicolae Breban și al literaturii ruse. Domnia sa a insistat asupra unui principiu educațional de tip conservator, acela de a valorifica fiecare întâlnire ca prilej de învățare, descoperire și autodescoperire, sub clopotul respectului față de carte și cultura vie. Într-un Colegiu ce realizează performanțe deosebite în domeniul științelor exacte, cu olimpici naționali și internaționali la matematică, informatică, fizică, astronomie, lingvistică și nu numai, prezentarea celor două volume poetice s-a făcut ca pledoarie pentru concilierea minții cu inima, a rațiunii cu sufletul. Formarea intelectuală a tinerilor nu se poate realiza excluzând cultivarea conștiinței morale sau a receptivității la Bine, Frumos sau Adevăr – triada culturii clasice greco-latine. Poezia poate fi privită ca mijloc de exersare a dialogului cu sinele, ca formă de revenire (stângace, uneori, dureroasă, adeseori) la propria lume interioară. Am dorit să le arătăm elevilor noștri că ceea ce proiectăm drept viitor profesional și intelectual poate cădea în simulacru și fatală iluzie dacă nu este susținut prin interogația inimii, prin apelul la ceea ce Aura Christi numește „geniu” al inimii. Dincolo, deci, de vocația intelectuală, de orientarea profesională influențată de familie și școală, incursiunea în poezie are puterea de a cultiva acel fond spiritual absolut necesar în  formarea unui om responsabil, atent, receptiv (căci, revenim, omul sfințește locul). Elevii au ascultat poezii recitate de Aura Christi și au adresat numeroase întrebări despre sursele de inspirație, despre formarea unui scriitor, filiații estetice, limitele și perspectivele scrisului. Pentru fiecare întrebare s-a oferit răspuns așezat, lipsit de grabă, iar adolescenții s-au bucurat de ieșirea din ritmul alert al orelor de curs și de respectul arătat de Aura Christi întrebărilor lor. Inspirate au fost, între altele, întrebările Mateei Ariciuc, elevă în clasa a V-a, care a purtat și un dialog personal cu scriitoarea, pentru revista Colegiului.

Prilej de „așezare” a sufletului, poezia recitată în Biserică

În aceeași zi, de la ora 17.00, gazdă a fost preotul Viorel Ioan Vârlan, doctor în istorie, paroh la Biserica Martirilor din Suceava, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții 40 de mucenici din Sevastia”. Întâlnirea a avut loc în Sala „Dragoș Corlățeanu”, într-o atmosferă caldă și însuflețită. Au participat, între alții, scriitorul și pictorul Constantin Severin, scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc, director al Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, poeta Viorica Petrovici, poetul Mihai Sultana Vicol, Maica Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Voroneț, pictorița Lucia Pușcașu și scriitoarea și jurnalista Doina Cernica. Amfitrionul întâlnirii a fost doctorul Ioan Iețcu, președintele Fundației „In Memoriam” și autor al volumului Elogiul mâinilor. Anvergura religioasă a versurilor Aurei Christi a constituit principalul subiect al analizei și al discuțiilor.

Recunoașterea unei capitale culturale – Fălticeni

Miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 13.00, în Sala „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni, s-a desfășurat o întâlnire însoțită de lectură publică și lansare de carte. Gazda evenimentului a fost Asociația „Fălticeni Cultural”, reprezentată de preotul Liviu Vasile Mihăilă, susținător entuziast al educației prin cultură, care a înființat trupa de teatru pentru adolescenți „Birlic”, premiată la festivaluri naționale și internaționale, și care a organizat, la Fălticeni, Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, ajuns, în 2018, la a opta ediție. De Fălticeni se leagă numele lui Teodor V. Stefanelli, Alexandru Lambrior, Eugen Lovinescu, Mihai Gafița, Constantin Ciopraga, Jules Cazaban, Matei Millo, Ion Irimescu, Anton Holban, Vasile Lovinescu, Grigore Ilisei. Îndrăznesc a crede, privind admirativ spre Fălticeni, că în micile orașe de provincie se manifestă mult mai frumos și onest interesul pentru cultură și identitate. La eveniment au participat profesori iubitori de poezie și elevi. Amfitrion a fost profesorul Neculai Sturzu care a făcut o atentă și inspirată incursiune în poezia Aurei Christi. În după-amiaza aceleiași zile, invitata a făcut parte din juriul concursului lunar de recitare, organizat de Asociația „Fălticeni Cultural”, alături de pictorul Radu Bercea, poetul Constantin Bulboacă și profesorul Neculai Sturzu. După premierea participanților, Aura Christi a recitat, la rândul ei, creații proprii și versuri ale lui Lucian Blaga.
În cadrul evenimentelor organizate la Suceava și Fălticeni au fost lansate volumele Geniul inimii (ediția a II-a, 2019) și Ostrovul învierii și au fost expuse noutăți editoriale între care Elitele și conștiința națională și Geografie și conștiință națională de Mircea Platon, Basarabia eminesciană de Theodor Codreanu, romanele Cercul sălbatic și Casa din întuneric de Aura Christi, Filosofia identității românești de Ioan Necula, Glasuri din bolgie de Sorin Lavric, Alungarea din Brobdingnag de Bogdan Mihai Dascalu, Monumente pentru eroii culturii române de Alexandru Surdu, Ultima frontieră. Elemente de teoria lecturii de Mircea Braga, Cele două Europe de Răzvan Theodorescu, Nostalgia valorii de Alexa Visarion ș.a.

Adrian Popovici
Despre „Ostrovul Învierii”

La Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” din Suceava, sub egida mai amplului eveniment „România citeşte”, au fost lansate romanele în versuri Ostrovul Învierii și Geniul inimii ale autoarei cu origini basarabene, Aura Christi. Semnatara volumului este redactor-şef al revistei „Contemporanul”, fondat în anul de graţie 1881, adică când România devenea regat. Moderatorul manifestării, preotul paroh Viorel-Ioan Vârlan, a prezentat celor prezenţi istoricul bisericii pe care o păstoreşte, un edificiu special dedicat pomenirii miilor de mărturisitori care au pătimit sau şi-au dat viaţa în temniţele roşii ale regimului stalinist.
Cartea a fost prezentată de prof. Irina Ciobotaru de la Colegiul Național „Ştefan cel Mare” Suceava şi de dr. Ioan Ieţcu, preşedintele Fundaţiei „In Memoriam”. Cei prezenţi, printre care s-au numărat scriitorii Doina Cernica şi Constantin Severin, alături de maica stareţă a Mănăstirii Voroneţ Gabriela Platon şi graficianul Mihai Pânzaru-PIM, au asistat şi la un moment de colinde pascale interpretate de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, ca şi la un altul, tot muzical, la pian, oferit de Johannes-Raimund Onesciuc, profesor al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”.

În incinta sălii muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu” unde s-a desfăşurat evenimentul se află şi o expoziţie tematică despre ororile comunismului din România anilor ’50, semnată de pictorul Radu Bercea, mărturisitor al temniţei roşii.

Mihai Sultana Vicol
„În mine se răscoală herghelii de îngeri”

Aura Christi s-a născut la Chişinău. Este absolventă a Liceului Teoretic Român-Francez „Gh. Asachi din Chişinău” şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat din Chişinău. În 1993 dobândeşte cetăţenia română şi se stabileşte la Bucureşti. Este redactor-şef al revistei „Contemporanul”, membră a Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Are premii literare pentru poezie. Este tradusă în mai multe limbi. A participat la congrese şi târguri de carte în Franţa, Germania, R. P. Chineză, Spania, Federaţia Rusă, Italia ș.a.

Dincolo de ani, dincolo de hotarul vremurilor, poeta Aura Christi a rămas aceeaşi pe care o ştiu. Ea este o poetă împlinită. Poezia ei va dura prin cărţile ei care au trecut demult hotarele ţării. În versurile ei sunt zugrăvite scene cu mijloace simple care ating pe alocuri înălţimi poetice. Ea a dat întâietate poeziei şi zugrăveşte în creaţia sa stările profund umane. Nu îşi permite să treacă vremea fără a nu lăsa urme.

Aura Christi este una din vocile autentice ale liricii româneşti. În sufletul ei străluceşte lumina harului dumnezeiesc pe care îl are.

În ziua de 16 aprilie a.c. a avut loc lansarea de carte Ostrovul Învierii și Geniul inimii la Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” al cărei paroh este pr. dr. Viorel-Ioan Vârlan, un înveterat pasionat de literatură. În cuvântul său, d-sa a ţinut să precizeze date despre locul unde este ctitorită biserica lângă fosta închisoare comunistă unde au murit aproape 1000 de oameni. A mai adus în discuţie personalităţi inconfundabile ca, de pildă, pr. Iustin Pârvu şi marele filosof Mircea Vulcănescu care în scrierile lor au amintit de această închisoare-teroare. Nu a omis să reamintească şi numele ctitorului bisericii dr. Dragoş Corlăţeanu.

Manifestarea a început cu colinde pascale interpretate de elevii corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” Suceava. Pr. Vârlan a ţinut să amintească celor prezenţi că printre invitaţi se află Paul Vargan, dr. Ioan Ieţcu şi mulţumeşte îndeosebi profesoarei de la Colegiul Național „Ştefan cel Mare” Irina Ciobotaru.

Profesoara Irina Ciobotaru în luarea sa de cuvânt a ţinut să mulţumească în mod deosebit Aurei Christi, spunând că este un poet şi un prozator împlinit, cunoscut în Italia, Spania şi în alte ţări. Mai mult este un om puternic care a înfruntat timpul.

Ioan Ieţcu a făcut o prezentare profundă a creaţiei poetice a semnatarei volumulelor Ostrovul Învierii și geniul inimii. Este ştiut că dr. Ioan Ieţcu, scriitor fiind, cunoaşte bine ce înseamnă munca scrisului. Vorbind despre creaţia poetică a Aurei Christi, a exemplificat versurile care l-au marcat afirmând că „Aura Christi este un fenomen” și propunând-o pe poetă să devină cetăţean de onoare al Sucevei, mai ales că există o legătură de spirit şi credinţă ortodoxă prin voievodul moldav Ştefan cel Mare şi Sfânt între Suceava şi Chişinău. De asemenea domnul doctor a reamintit faptul că „România este Raiul, aici, pe pământ”.

Aura Christi prin vorbe emoţionante a ţinut să mulţumească din adâncul inimii sucevenilor, poeta se simte copleşită de momentul oferit de pr. Viorel-Ioan Vârlan, căruia îi mulţumeşte în acest locaş sfânt. În încheiere autoarea a citit din creaţia sa, lăsând o bună impresie şi celor mai puţini cunoscători de poezie și dând autografe celor prezenţi.
 

Galeria foto:
Eveniment – Academia Română Filiala Iași,
15 aprilie 2019, ora 10,00:

 

Eveniment – Uniunea Scriitorilor Filiala Iași,
15 aprilie 2019, ora 17,00:

 

Eveniment – Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava,
16 aprilie 2019, ora 10,00:

 

Eveniment – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava,
16 aprilie 2019, ora 17,00:

 

Eveniment – Sala „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni,
17 aprilie 2019, ora 13,00:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here