România Citește 2019 la Academia Română

0
168

Academia Română, în parteneriat cu Fundația Culturală Ideea Europeană și Editura Ideea Europeană (1919-2019), în cadrul programului național România Citește 2019, a organizat în Aula Academiei Române lansarea-eveniment a volumului Sub semnul lui Hippocrates de Victor Voicu. Amfitrion: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a vorbit în deschiderea evenimentului prin care s-a sărbătorit aniversarea de 80 de ani a marelui savant roman Victor Voicu. Invitați: Nicolae Breban și Aura Christi. Lansarea-eveniment a avut loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, București, sector 1, și a fost încheiată cu un recital public susținut de Alexandru Tomescu și Maia Morgenstern.

„România este unică pentru mine, este Patria mea. Aici am văzut lumina soarelui, am citit la lumina lunii, am suferit, m-am bucurat, am plâns și am fost fericit. Aici mi-am definit vocația, am obținut succese sau neîmpliniri, am cunoscut oameni de anvergură morală și profesională, generoși și demni, care mi-au fost modele și cărora le rămân recunoscător pentru totdeauna. Aici am învățat la școli bune, cu profesori dedicați misiunii lor și am ascultat mari dascăli, personalități strălucite ale românilor, cu nimic mai prejos decât reperele și valorile europene. Aici am identificat pe marii fondatori ai culturii, civilizației și științei românești. Aici am descoperit anvergura și dedicația unor mari oameni de stat, uriașe personalități ale politicii românești, stâlpi ai națiunii și fondatori ai statului român modern. Aici am identificat mari personalități de alte etnii, evrei, francezi, armeni, germani etc., care și-au pus destinele în slujba românilor, unii cu sacrificiul vieții. Aici, pe acest pământ, se află acei oameni minunați, anonimi, fideli și credincioși României profunde, nealterată de vreme și vremuri. Aici m-am născut și aici voi rămâne, în veșnicia pământului românesc. Iată câteva dintre cele 100 de motive care au edificat credința mea nealterabilă în Patria mea, România.” (Victor Voicu)

„Victor Voicu mi s-a impus prin acest flegmatism caracterial, despre care el însuşi ar putea să spună multe, inclusiv câte jertfe, pierderi şi eforturi supra umane l au costat. Deoarece, o ştim, acum, la o anume vârstă şi o asimilată experienţă, că totul costă, deşi pierderile şi suferinţele, rănile acestei plăţi, ale acestei ofrande, nu se pot echivala în nici o altă formă de valoare. Dincolo de firile noastre, distincte, e drept, ne au apropiat şi unele calităţi. În primul rând, poate, ceea ce numim seriozitate gravă biografică sau destinală, adică înjugarea la acea normă pe care în tinereţea noastră am descoperit o şi apoi ne am asumat o cu o energie şi voinţă de fier: slujirea Ideii! În cazul lui, credinţa în Hippocrates şi în jurământul lui, ca şi servirea acestuia, de parcă ar fi fost depus pe un altar; da, un altar, de bună seamă!” (Nicolae Breban)

Ales membru-corespondent din străinătate al Academiei Naționale Franceze de Medicină, academicianul Victor Voicu este medic farmacolog, președinte al Secției de Științe Medicale din Academia Română și, pentru a doua oară, secretar general al Academiei Române. Alegerea acad. Victor Voicu în Academia Națională Franceză de Medicină vine să încununeze o carieră profesională de excepție, de medic farmacolog. Astfel a fost recunoscută contribuția sa în dezvoltarea școlii românești de farmacologie, precum și implicarea în viața academică medicală din țară și din străinătate. Cu prilejul acestei ceremonii, acad. Victor Voicu a omagiat școala românească de medicină și a recunoscut statutul de model al științelor medicale franceze: „Este o onoare pentru mine ca om, ca om de știință, ca medic, ca reprezentant al școlii medicale românești, este o onoare această recunoaștere. Școala medicală franceză a stat la originile formării școlii medicale românești aproape două secole. Carol Davila a înființat învățământul medical superior românesc în 1857. Deci, e vorba de aproape 200 de ani. Marile școli pe specialități s-au format tot în Franța, bacteriologia, virusologia, neurologia și altele, toate s-au fomat în marile clinici. Actualmente, mulți dintre cei care sunt performanți în medicina românească sunt formați în Franța. Noi avem o mare recunoștință pentru școala medicală franceză și, implicit, onoarea care ni se acordă este un semn că sunt apreciați cei care s-au format în acești ani. De acum încolo, voi munci în continuare cât mă va lăsa Creatorul”.

Academicianul Victor Voicu este doctor în medicină, membru corespondent al Academiei Române din 1991 şi titular din 2001. Este profesor universitar de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București şi Președintele Societății Române de Farmacologie, Terapeutică și Toxicologie Clinică. E membru al Federaţiei Internaţionale de Ştiinţe Farmaceutice, al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, al Societătii Americane de Chimie, al Colegiului American de Farmacologie Clinică. În 2005 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa şi al Universităţii „Vasile Goldiş“ din Arad. A făcut cercetări științifice în domeniile compușilor organofosforici și antidotismului acestora, farmacologia radioprotectorilor chimici, farmacologia experimentală și clinică a antihipertensivelor și antiaritmicelor, psihofarmacologia psihotomimeticelor și drogurilor de abuz. Este coordonator de studii de bioechivalență și studii clinice de fază I. Academicianul Victor Voicu este autorul a peste 20 de volume monografice, 300 de lucrări științifice publicate și comunicate şi deţine aproape 30 de brevete de invenție.

În aprilie 2019 a fost ales de Adunarea generală vicepreşedinte al Academiei Române.
În data de 1 decembrie 2017, de Ziua Națională a României, acad. Victor Voicu a fost decorat de Președinția României cu Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Comandor, în semn de „înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică, reprezentând excelența științifică și culturală românească, pentru promovarea imaginii țării noastre în mediile științifice internaționale“.

Galeria foto:

Eveniment organizat– 26 iunie 2019, la ora 12.00
Aula Academiei Române
Calea Victoriei nr. 125, București, Sector 1
Lansarea volumului Sub semnul lui Hippocrates de Victor Voicu
Amfitrion: acad. Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române,
                  acad. Nicolae Breban și Aura Christi
Moment artistic: Maia Morgenstern și Alexandru Tomescu

Organizator: Fundația Culturală Ideea Europeană

România Citește – proiect multianual de susţinere a artei și de promovare a autorilor contemporani în România și străinătate.

Participă importanţi artişti români contemporani, personalităţi marcante ale vieţii culturale, sociale şi politice.

Parteneri:
Academia Română, Revista Contemporanul, Inspectoratul Școlar al Municipiului București,
Liceul Teoretic „Marin Preda” București, Colegiul Național „Octav Onicescu” București, Asociația Fălticeni Cultural, APLER – Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România.

 

Proiect cultural co-finanţat de
Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here